Algemene voorwaarden
1. Definities
- “Opdrachtnemer”: de eenmanszaak LetoLab, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 62205331.
- “Opdrachtgever”: iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon die met Opdrachtnemer een overeenkomst aangaat.
- “Diensten”: alle werkzaamheden, zoals lasersnij- en CNC-freeswerk, ontwerp, advies en productie, uitgevoerd door
Opdrachtnemer. - “Producten”: alle fysieke goederen, waaronder standaardproducten en maatwerk, geleverd door Opdrachtnemer.
- “Leverancier”: een externe partij die materialen of onderdelen levert ten behoeve van de uitvoering van de overeenkomst.
- “Verzend- of transportdienst”: een externe partij die zorgdraagt voor het transport van Producten van Opdrachtnemer naar
Opdrachtgever. - “Externe dienstverlener”: een derde partij ingeschakeld door Opdrachtnemer voor specifieke werkzaamheden.
- “Online Verkoopplatform”: een extern platform waarop Opdrachtnemer Producten aanbiedt en verkoopt, zoals Etsy.
- “Eindgebruiker”: een derde partij aan wie de Opdrachtgever een Product overhandigt of levert.
- “Overeenkomst”: iedere afspraak tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer betreffende de levering van Diensten en/of Producten.
2. Toepasselijkheid
- Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle offertes, overeenkomsten en leveringen van Diensten en
Producten door Opdrachtnemer. - Afwijkingen van deze voorwaarden zijn slechts bindend indien deze schriftelijk zijn overeengekomen.
- Bij verkoop via een Online Verkoopplatform zijn tevens de voorwaarden van dat platform van toepassing.
3. Offertes en overeenkomsten
- Alle offertes zijn vrijblijvend en geldig gedurende 14 dagen, tenzij anders aangegeven.
- Een overeenkomst komt tot stand op het moment dat Opdrachtnemer de opdracht schriftelijk bevestigt of met de
uitvoering aanvangt.
4. Levering en uitvoering
- Leveringstermijnen zijn indicatief en gelden niet als fatale termijn.
- Opdrachtnemer streeft naar tijdige levering, maar is niet aansprakelijk voor vertragingen door overmacht.
- Vertragingen of defecten veroorzaakt door Leveranciers vallen buiten de verantwoordelijkheid van Opdrachtnemer.
Opdrachtnemer zal zich echter inspannen om passende oplossingen te vinden. - Het risico van verlies of beschadiging gaat over op Opdrachtgever op het moment van overdracht aan de Verzend – of
transportdienst.
5. Materialen en verantwoordelijkheden
- Indien Opdrachtnemer materialen regelt, is zij verantwoordelijk voor de kwaliteit en eventuele vervanging bij schade
tijdens verwerking. - Indien Opdrachtgever zelf materialen of objecten aanlevert, blijft deze verantwoordelijk voor de kwaliteit en geschiktheid ervan. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade aan aangeleverde materialen of objecten, ondanks de uiterste zorg tijdens opslag en verwerking. Eventuele schade of gebreken die voortvloeien uit gebrekkige kwaliteit, geschiktheid of onvolledige specificaties van de aangeleverde materialen vallen niet onder de verantwoordelijkheid van Opdrachtnemer.
- Opdrachtgever dient Opdrachtnemer schriftelijk te informeren over specifieke kenmerken of beperkingen van aangeleverde materialen. Opdrachtnemer behoudt zich het recht voor deze te weigeren indien zij niet geschikt worden geacht.
- Voor aangeleverde materialen die een bijzondere waarde vertegenwoordigen, dient Opdrachtgever zelf zorg te dragen voor een passende verzekering.
6. Betaling
- Betalingen dienen te worden voldaan binnen 14 dagen na factuurdatum, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen.
- Opdrachtnemer accepteert betalingen via bankoverschrijving of via het betaalplatform dat door het Online Verkoopplatform wordt aangeboden.
- Voor maatwerk of opdrachten met een hoge waarde kan een aanbetaling van 50% van het totaalbedrag worden verlangd. Deze aanbetaling wordt vermeld in de offerte of opdrachtbevestiging.
- Bij te late betaling is Opdrachtgever vanaf de vervaldatum wettelijke rente verschuldigd. Daarnaast worden eventuele incassokosten in rekening gebracht conform de Wet Incassokosten.
- Opdrachtnemer behoudt zich het recht voor om verdere leveringen of werkzaamheden op te schorten totdat volledige betaling is ontvangen.
- Bezwaren tegen een factuur dienen schriftelijk te worden gemeld binnen 7 dagen na factuurdatum. Bezwaren schorten de betalingsverplichting niet op.
- Geleverde producten blijven eigendom van Opdrachtnemer totdat volledige betaling is ontvangen.
- In geval van wanbetaling heeft Opdrachtnemer tevens het recht de overeenkomst te ontbinden en eventueel reeds geleverde Producten terug te vorderen of schade te verhalen.
7. Meerwerk
- “Meerwerk” omvat wijzigingen aan de oorspronkelijke opdracht, extra werkzaamheden buiten de overeengekomen scope
of onverwachte complicaties die optreden tijdens de uitvoering van de overeenkomst. - Meerwerk wordt tijdig kenbaar gemaakt en schriftelijk bevestigd door beide partijen.
- De kosten van meerwerk worden separaat in rekening gebracht, en Opdrachtgever wordt vooraf geïnformeerd over de
geschatte kosten en impact op de oplevertermijn. - Indien Opdrachtgever wijzigingen aan de opdracht doorvoert na de start van de uitvoering, worden deze als meerwerk
beschouwd en afzonderlijk gefactureerd.
8. Aansprakelijkheid
- Opdrachtnemer is uitsluitend aansprakelijk voor directe schade die het rechtstreekse gevolg is van opzet of grove
nalatigheid bij de uitvoering van de overeenkomst. - Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor indirecte schade, waaronder begrepen gevolgschade, winstderving, gemiste
besparingen, of verlies van gegevens. - Indien Opdrachtnemer aansprakelijk wordt gesteld, is de aansprakelijkheid beperkt tot het factuurbedrag van de
betreffende overeenkomst, of tot het bedrag dat door de aansprakelijkheidsverzekering van Opdrachtnemer wordt
uitgekeerd, indien dit lager is. - Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade veroorzaakt door gebreken in door Opdrachtgever aangeleverde
materialen, objecten of specificaties, zoals bedoeld in punt 5.2. - Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade ontstaan door onjuiste, onvolledige of onduidelijke informatie of
instructies verstrekt door Opdrachtgever. - De aansprakelijkheid van Opdrachtnemer eindigt op het moment dat het risico van verlies of beschadiging is
overgedragen aan de Opdrachtgever of Verzend- of transportdienst, conform punt 4.4.
9. Klachten en garanties
- Klachten dienen binnen 7 dagen na levering schriftelijk te worden gemeld via info@letolab.nl.
- Voor transportschade geldt dat klachten binnen 48 uur na ontvangst gemeld moeten worden, vergezeld van duidelijke foto’s van de schade en verpakking.
- Voor maatwerk gelden beperkte garantievoorwaarden. Indien er sprake is van afwijkingen van de overeengekomen specificaties of gebreken die zijn ontstaan door een fout van Opdrachtnemer, zal in overleg een passende oplossing worden geboden, zoals herstel of vervanging. Gebreken die het gevolg zijn van onjuiste specificaties, gebruik of verwerking door Opdrachtgever, vallen niet onder de garantie.
- Voor standaardproducten die zonder aanpassingen via het Online Verkoopplatform of direct bij Opdrachtnemer worden besteld, gelden de wettelijke garantiebepalingen.
- Schade of gebreken die voortvloeien uit onjuist gebruik, normale slijtage, of wijzigingen door de Opdrachtgever vallen niet onder de garantie.
- Bij klachten over geleverde Diensten of Producten zal Opdrachtnemer, indien mogelijk, eerst proberen het gebrek te herstellen of een vervangend Product te leveren. Indien dit niet mogelijk is, kan een (gedeeltelijke) terugbetaling plaatsvinden.
- Deze klachten- en garantievoorwaarden beperken de rechten van consumenten onder de Nederlandse wetgeving niet.
10. Overmacht
- Onder overmacht wordt verstaan: elke van de wil van Opdrachtnemer onafhankelijke omstandigheid, waardoor nakoming van de overeenkomst tijdelijk of blijvend wordt verhinderd. Hieronder vallen, maar zijn niet beperkt tot: natuurrampen, brand, overstromingen, pandemieën, overheidsmaatregelen, storingen in de levering van materialen of diensten door derden, technische storingen, en andere situaties buiten de macht van Opdrachtnemer.
- Opdrachtnemer zal de Opdrachtgever zo spoedig mogelijk schriftelijk op de hoogte stellen van een situatie van overmacht en de te verwachten gevolgen voor de uitvoering van de overeenkomst.
- Tijdens de duur van de overmacht worden de verplichtingen van Opdrachtnemer opgeschort. Indien de periode van overmacht langer duurt dan 30 dagen, hebben beide partijen het recht om de overeenkomst schriftelijk te beëindigen zonder dat sprake is van enige verplichting tot schadevergoeding.
- Indien Opdrachtnemer bij het intreden van de overmacht al gedeeltelijk aan haar verplichtingen heeft voldaan, of slechts gedeeltelijk aan haar verplichtingen kan voldoen, is zij gerechtigd het reeds uitgevoerde deel afzonderlijk te factureren.
11. Geschillen en toepasselijk recht
- Op alle overeenkomsten tussen Opdrachtnemer en Opdrachtgever is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.
- Geschillen voortvloeiend uit of verband houdend met deze Algemene Voorwaarden of de overeenkomst zullen in eerste
instantie worden voorgelegd aan de bevoegde rechter in het arrondissement waar Opdrachtnemer statutair is gevestigd. - Voor consumenten geldt dat zij tevens het recht hebben om geschillen voor te leggen aan een bevoegde rechter in hun
woonplaats, zoals bepaald in het consumentenrecht. - Indien partijen een geschil niet in onderling overleg kunnen oplossen, behouden zij zich het recht voor om gebruik te
maken van alternatieve geschillenbeslechting, zoals mediation of een klachtenprocedure bij een relevante
brancheorganisatie, alvorens het geschil aan de rechter wordt voorgelegd.