FAQs
Heb je een vraag over lasersnijden, frezen of het aanleveren van bestanden? Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Heb je een vraag over lasersnijden, frezen of het aanleveren van bestanden? Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Wat doet LetoLab precies?
Ik breng jouw ideeën tot leven met lasersnijden, CNC-frezen, ontwerpen en computational design. Van maquette-onderdelen en prototypes tot maatwerkoplossingen: ik combineer creativiteit, precisie en vakmanschap om iets te maken dat perfect aansluit bij jouw project.
Lees hier meer over LetoLab
Waarin onderscheidt LetoLab zich van andere bedrijven?
Bij LetoLab krijg je meer dan standaard laser– of freeswerk. Je krijgt een partner die actief met je meedenkt en zorgt dat jouw idee niet alleen uitgevoerd wordt, maar ook écht tot zijn recht komt.
Wat LetoLab uniek maakt:
Bij LetoLab draait het om meer dan alleen uitvoeren — het draait om samenwerken, en iets te maken waar we samen trots op kunnen zijn.
Wat is lasersnijden?
Simpel gezegd: Lasersnijden is het verdampen van materiaal door middel van licht. Onzichtbaar licht, want wij kunnen het infrarode licht van een CO2-laser niet zien. Door dat licht met een lens tot een bundel van niet meer dan 0.1mm samen te knijpen kan plaatselijk heel veel energie worden gegenereerd, waardoor vaste stoffen direct overgaan in gassen.
Welke materialen kun je lasersnijden?
Vrijwel alle organische stoffen zoals hout, plexiglas, rubber, textiel, karton en vilt kun je snijden met de laser. Een betere vraag is misschien wel: Welke materialen kun je niet snijden met laser? Metalen bijvoorbeeld. Dat heeft niet zozeer met het vermogen van de machine te maken, maar wel met de frequentie van een CO2-laser. Verder zijn er materialen waarbij giftige of corrosieve gassen vrijkomen bij het snijproces, zoals PVC, polycarbonaat. Dat willen we niet. Glas kan ook niet gesneden worden, net als steenachtige materialen of hele compacte materialen zoals Trespa.
Tot welke dikte kun je lasersnijden?
De maximale dikte van een materiaal hangt nauw samen met de dichtheid ervan. Een vederlicht materiaal als polyesterschuim is tot wel 3cm te snijden, terwijl een zware plaat berken multiplex tot slechts 6mm gesneden kan worden vanwege de vele harde lijmlagen die het de laser moeilijk maken. Zou je zo’n compact materiaal met een grotere dikte willen snijden moet de laser zo hard werken dat de snede erg lelijk wordt, met verbranding of vervorming van het materiaal tot gevolg. In zo’n geval adviseer ik om vormen te laten frezen met onze CNC-machine.
Een paar andere veelgebruikte materialen:
Wat zijn de afmetingen van de lasersnijder?
Onze lasersnijder heeft een werkbereik van 130 x 90 cm. Het plateau kan in hoogte worden versteld, zodat ook dikkere objecten (tot ongeveer 15cm) onder de laser passen. De voor- en achterkant van de machine heeft een doorvoer waardoor ook langere objecten zoals deuren op het plateau kunnen worden gelegd. Om het hele oppervlak van zo’n deur te kunnen bewerken kan het in meerdere fases doorgevoerd worden.
Hoe bereid ik een tekening voor op lasersnijwerk?
Een goede voorbereiding is het halve werk! Hier zijn een paar tips om je ontwerp perfect te maken:
Wat is lasergraveren?
Omdat de laser van een lasersnijder ongelofelijk snel aan en uitgezet kan worden, is er een functie ingebouwd waarbij de laserkop in banen over het materiaal heen beweegt, zoals een printer. Niet met inkt, maar met pure energie. Dat biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld haarscherpe teksten in hout in te branden, maar ook afbeeldingen, pixel voor pixel. Lees hier meer, en bekijk deze voorbeelden.
Welke materialen kun je lasergraveren?
Elk materiaal reageert uniek op de laser: Hout krijgt door de hitte een warme, donker geschroeid uiterlijk, terwijl acrylaat direct verdampt en een superstrakke, gladde afwerking achterlaat. Papier snijdt messcherp door het snelle verdampen, steen krijgt een korrelige, matte gravure door het verwijderen van de bovenlaag, en aluminium met coating onthult scherpe, contrasterende lijnen.
Laat je inspireren en bekijk voorbeelden van lasergraveerwerk.
Hoe bereid ik een tekening voor op lasergraveerwerk?
Met deze tips haal je het beste uit lasergraveerwerk:
Wat is CNC frezen?
Zie een CNC-freesmachine als een bovenfrees, maar dan bestuurd door computergestuurde motoren in plaats van met de hand. Hierdoor kan de machine supernauwkeurig vormen uitfrezen uit materialen zoals hout, kunststof of metaal, eventueel voorzien van boorgaten, verdiepte ruimtes (pockets) of afschuiningen. Perfect voor maatwerk met strakke details.
Welke materialen kun je frezen?
De freesmachine is bij uitstek geschikt om hout te frezen. MDF, multiplex en massief hout, evanals bamboe en kurk kunnen allemaal zonder problemen verwerkt worden. Maar denk ook aan Trespa, dat met een diamantfrees strak op maat kan worden gefreesd, en kunststoffen zoals acrylaat en polycarbonaat.
Voor het frezen van metalen zoals aluminium is deze machine minder geschikt, maar sandwichpanelen zoals Dibond (met aluminium aan weerszijden) kan wel worden bewerkt.
Wat is het werkbereik van de freesmachine?
Op de machine kunnen vrijwel alle standaard plaatafmetingen tot 130 x 250cm bewerkt worden. De vrije hoogte onder de freeskop is ongeveer 25cm, dus afhankelijk van de lengte van de ingespannen frees kunnen objecten worden bewerkt tot 15 á 20 cm.
Welke bewerkingen zijn mogelijk?
Met CAM-software kan een tekening worden voorbereid op het freesproces. Voor elk type bewerking wordt een strategie gekozen en een geschikte frees. De meest voorkomende bewerkingen op een rijtje:
Hoe moet ik mijn tekening voorbereiden?
Voordat een ontwerp gefreesd kan worden is een goede voorbereiding nodig. De eerste stap is het opmaken van een tekening waarin duidelijk af te lezen is welke vormen bij welke bewerking horen. Maak dus bij voorkeur meerdere lagen aan met een duidelijke naam, en geef ze een aparte kleur. Bestaat je ontwerp uit meerdere losse onderdelen? Overleg dan altijd even zodat we kunnen bepalen hoe de onderdelen het beste kunnen worden ingedeeld, en met welke tussenruimte. Zo bereid je je tekening perfect voor op de CAM-software, waarmee we de tekening vertalen naar freesstrategieën en waarmee de machine-instructies gegenereerd kunnen worden.
Hoe lever ik tekeningen aan?
Bij LetoLab zul je niet snel ‘kan niet’ horen. Dat geldt ook voor de manier waarop je je tekenwerk aanlevert. Gebruik dus gewoon het CAD-pakket waar je het liefst mee werkt. Toch een paar handige tips om zeker te zijn dat alles goed overkomt:
Wat als ik geen tekensoftware heb?
Geen zorgen, ik ben goed met ruwe schetsen op servetjes! Heb je alleen een foto? Dan trek ik die over met speciale software. Wil je iets met een bestaand object? Dan scan ik het in of digitaliseer ik de omtrek. Ik zorg ervoor dat jouw idee een technisch bestand wordt waar mijn machines mee aan de slag kunnen.
Moet ik zelf materiaal aanleveren?
Materiaal mag je in veel gevallen zelf aanleveren, maar het kan ook verzorgd worden. In overleg is heel veel mogelijk. LetoLab werkt met kleine voorraden van de meest gebruikte materialen zoals MDF en acrylaat.